Nejlepší zmrzlina v Česku? Musíte zajet do Tábora do Moccacafé

Rádi se v létě osvěžíte zmrzlinou? A kam jezdíte na tu nejlepší? Do Itálie? Ale kdeže, najdete ji i u nás, konkrétně v Táboře. Jiří Hochmann je důkazem, že i na malém městě může vzniknout světová zmrzlina. V Táboře provozuje rodinné zmrzlinářství, které se těší vynikající pověsti nejen u nás, ale i za hranicemi.

Výbornou zmrzlinu najdete v cukrárně Moccacafé a dveře se zde netrhnou. Dopřát si můžete nejen výborné ledové osvěžení, ale třeba i zákusek nebo chlebíček. Otevřít si cukrárnu zamřenou na zmrzlinu byl podle majitele trochu risk, ale vyplácí se. Odbyt mají samozřejmě primárně v letním období, ale ani v zimě netratí. V zimě se vyrábí zmrzlin méně a volí se jiné příchutě, více smetanové a méně ovocné.

Čerstvost a kvalita

V létě zmrzlinářství hojně využívá čerstvé ovoce k výrobě chutných sorbetů. Přes prázdniny je zde nejrušněji, a proto si pan Hochmann dovolenou schovává na zimu. V létě se musí otáčet. Kromě tradičních příchutí přijde zmrzlinářství občas s něčím neotřelým. Naposledy to byla třeba zmrzlina s příchutí aperolu. Tu si ale může dopřát jen ten, kdo nepřijel autem, obsahuje totiž skutečný aperol, který má v sobě i alkohol.

V minulosti si zákazníci mohli pochutnat i na zmrzlině s příchutí mozzarelly a bazalky, černého piva nebo foie gras. Ale to jsou spíše limitované edice, dlouhodoběji se zmrzlinářství orientuje na tradiční chutě. Chtějí, aby si lidé skutečně pochutnali.

Proč je zmrzlina tak vynikající?

  • Výroba sází na lokální a čerstvé suroviny.
  • Postup výroby je roky ověřený a vychází z dlouholeté tradice.
  • Zkušenosti a kvalita se vždy projeví.

V roce 2017 vyhrál pan Hochmann české zmrzlinářské mistrovství. Soutěž mu pomohla zejména v propagaci, ale byla časově hodně náročná. Jeho píle se však vyplácí, jelikož do Moccacafé jezdí lidé z celého Česka i ciziny. A pan Hochmann rozhodně neusíná na vavřínech, dodnes se jezdí vzdělávat do italské Boloni o nových postupech a metodách.

Autor příspěvku: David