Prodlužte si léto a zamiřte do Tuniska – nejen k moři, ale také za krásnými památkami a skvělým jídlem

České léto sice již skončilo, ale v jiných částech světa je stále ještě slunečné a příjemně teplé počasí. Jednou z takových zemí je i Tunisko. Mnoho lidí jezdí do Tuniska během hlavní sezony, především za čistým mořem, ale Tunisko toho svým návštěvníkům nabízí mnohem více – zajímavou historii a památky, skvělou kuchyni či jízdu na velbloudovi v poušti. To vše můžete zažít, když navštívíte Tunisko teď na podzim, kdy jsou zde teploty mnohem příjemnější než v horkém létě.

Přírodní parky

Tunisko není jen země nádherných pláží, ale nachází se zde i krásné národní parky. Hojně vyhledávaným je národní park Ichkeul, který se nachází mezi dvěma jezery, slaným Bizertským a sladkovodním Ichkeulským. Park tak v sobě skrývá jedinečné mokřady a bažiny. Hlavním lákadlem parku je jeho rozmanitá flora a fauna, například i velcí savci, které byste v Tunisku nejspíš nečekali – buvoli.

Zajímavé historické památky ovlivněné islámem i antikou

Tunisko má co nabídnout i milovníkům historie a architektonických památek. Mnoho z nich najdeme v hlavním městě Tunis. Mezi nejvyhledávanější patří středověká medina, která představuje nejzachovalejší středověké město v islámském světě či mešita Al-Zaytuna (mešita olivovníku). Tunis však není jediným městem, které stojí za návštěvu, velmi zajímavé je i další známé město – Kartágo, odkud se Hannibal vydal na porážku Římanů.

Výlety do pouště

Díky své poloze na okraji saharské pouště nabízí Tunisko také řadu nevšedních zážitků, jedním z nich je bezesporu výlet do pouště. Unikátní je skutečnost, že na jeho území se nacházejí hned tři různé typy pouště – kamenitá hamada, písečný erg a oblázkový serír. Poušť můžete navštívit buď moderně prostřednictvím terénního vozu, tyto výlety jsou většinou dvoudenní s přenocováním v oáze, nebo klasicky na velbloudovi.

Jedinečná gastronomie

Tuniská gastronomie je vyhlášená a nabízí velké množství chutných pokrmů. Častou součástí mnoha jídel je kuskus, místní specialitou je barvení kuskusu pomocí dýně na oranžovo. Další typickou pochutinou je pikantní pasta, která se vyrábí z chilli papriček, česneku, koření a olivového oleje – harissa. Milovníkům sladkostí určitě zachutnají místní dezerty, které obsahují velké množství medu, mandlí a různých typů ořechů.

Autor příspěvku: David