přestaňte solit

Když hubnout – přestaňte solit

Sůl je takové koření, které jsme se naučili přidávat prakticky do všeho. Ať už je to solení vody při vaření brambor, těstovin, tak masa, vajíčka na chlebu atd.

Náš český národ je asi největší spotřebitel soli. Veřejně se neví o žádné jiné zemi, ve které by se solilo v takovém množství.

Co je na tom nejhorší?

Mnoho lidí v naší zemi ví, že to není dobré a že to výrazně škodí našemu zdraví. Málo lidí s tím však něco dělá. Je zkrátka a jednoduše zvykem. No nabízí se říci spíše zlozvykem.

Proč omezit sůl?

  1. zdraví
  2. hubnutí

Nemůžete hubnout a přitom se ládovat cukry a přemírou solí a úplně ideálně do toho nedodržovat pitný režim. To by opravdu nefungovalo.

Je to na zvážení, odmalička nás to učí, od malička to jíme, jak nám chystají a pak jsme na to zvyklí a vlastně nám to ani až tak špatné nepřijde. Zvlášť, když to ocení naše chuťové pohárky v ústech.

Srdce a cévy by však radost neměly.

Co tedy vše sůl zatěžuje?

Každopádně ledviny, které mohou zvládat takovou nadmíru soli, jelikož ze soli zpracovávají sodík a v takovém množství, jim dává opravdu zabrat. Je třeba také myslet na kardiovaskulární systém, tomu opravdu takové látky neprospívají.

Stačí snížit příjem soli o jednu polovinu a hned docílíme snížení rizika cévních příhod o celých 25 procent. Což je velmi slušné číslo na to, že uděláme něco pro své tělo.

Jak se tedy vyhnout soli?

Dejte si tu práci a vařte zdravěji – což znamená z lokálních a čerstvých surovin a potravin. Kupované věci, zmražené směsi, nakládané masa, uzeniny atd. vše je již osoleno a ochuceno nejrůznějšími náhražkami, které lidskému organismu jen škodí.

Kupte čerstvou zeleninu, čerstvé maso a vše si dochuťte sami a to tak, že solte méně, nebo některé potraviny vůbec.

Nikdo neříká, že to ze začátku nebude těžké a složité, ale zcela jistě tomu přijdete na chuť. Vždyť jde o vaše zdraví a zdraví vašich dětí. Nehledě na to, že poté se bude hubnout lépe a rychleji.

Autor příspěvku: Admin